Specii

DESCRIEREA SPECIILOR VIZATE DE PROIECT:

Canis lupus – lup – specie prioritară la nivelul Uniunii Europene, lupul este unul dintre cei mai eficienți prădători, adesea vânând în haită. Este de dimensiunile unui câine mare și are coloritul gri-închis cu pete negre.

Ursus arctos – urs brun – este cel mai mare carnivor terestru din Europa, aduții având dimensiuni cuprinse între 180-235 cm de la vârful botului la baza cozii și greutate de până la 250 kg pentru masculi. Este o specie solitară, cu excepția perioadelor de creștere a puilor și de reproducere. Este specie prioritară.

Lynx lynx – râs – cea mai mare felină din România și Europa, cu efective destul de restrânse din cauza pierderii tot mai mare a zonelor sălbatice atât de necesare speciei. Dimensiunile ajung la 80-130 cm lungime de la vârful botului la baza cozii, 60-75 cm înălțime la nivelul greabănului și pot avea până la 38 kg greutate. Coloritul este portocaliu, cu pete negre, urechile sunt lungi și au un ciuf de păr de culoare neagră în vârf, iar coada este scurtă și are vârful de culoare neagră.

Lissotriton (Triturus) montandoni – triton carpatic – triton endemic pe teritoriul Carpaților Orientali și estul Carpaților Meridionali, preferă bălțile temporare sau permanente, curate și reci, iazurile și pâraiele lin curgătoare, de la 500 m până la 1800-2000 m ASL. Coloritul este în principal verde, cu dungi la nivelul capului și de-a lungul corpului mai închise la culoare. Specia prezintă dimorfism sexual în timpul coloritului nupțial, masculii prezetând o creastă mică și două tivituri laterale, pete alb-negre pe flancuri și ventral pe coadă.

Triturus cristatus – triton cu creastă – cea mai mare specie de triton de pe teritoriul Europei, este și cea mai periclitată. Are nevoie de bălți mari, cu vegetație submersă pentru a-i oferi protecție. Specia are în general colorit negru dorsal și galben cu pete negre ventral. Pe flancuri prezintă pete albe. Dimorfismul sexual se traduce în cazul tritonului cu creastă cu o creastă mare dorsal, care pleacă din zona occipitală și ajunge până în vârful cozii, lipsind din zona lombară.

Cottus gobio – zglăvoc – este o specie bentonică, prădătoare, care preferă pârâurile și râurile limpezi de munte. Lungimea corpului este relativ mică (8-10 cm), dar capul este masiv. Culoarea corpului este brun-măslinie, cu pete de culoare mai închisă. Nu are solzi.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.
Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro